diamond.exe is still required 20 years after, curiosity

Discussion forum for all Windows batch related topics.

Moderator: DosItHelp

Post Reply
Message
Author
carlos
Expert
Posts: 489
Joined: 20 Aug 2010 13:57
Location: Chile
Contact:

diamond.exe is still required 20 years after, curiosity

#1 Post by carlos » 04 Apr 2017 18:31

I try create a cabinet file with quantum compression, using iexpress.exe. But It requires diamond.exe. It is not present on windows 10.

Image

I not know all the story, seems that diamond.exe was renamed makecab.exe round 1997.
Anyways: diamond.exe support quantum compression until version 1.00.0530 (03/29/95), version 1.00.0540 (02/01/96) removed the feature.

I used this sed script for iexpress:
script.sed

Code: Select all

[Version]
Class=IEXPRESS
SEDVersion=3
[Options]
PackagePurpose=CreateCAB
ShowInstallProgramWindow=0
HideExtractAnimation=0
UseLongFileName=1
InsideCompressed=0
CAB_FixedSize=0
CAB_ResvCodeSigning=0
InsideCompressed=1
CompressionType=QUANTUM
RebootMode=I
InstallPrompt=%InstallPrompt%
DisplayLicense=%DisplayLicense%
FinishMessage=%FinishMessage%
TargetName=%TargetName%
FriendlyName=%FriendlyName%
AppLaunched=%AppLaunched%
PostInstallCmd=%PostInstallCmd%
AdminQuietInstCmd=%AdminQuietInstCmd%
UserQuietInstCmd=%UserQuietInstCmd%
SourceMediaLabel=%SourceMediaLabel%
SourceFiles=SourceFiles
[Strings]
InstallPrompt=
DisplayLicense=
FinishMessage=
TargetName=foo.cab
FriendlyName=IExpress Wizard
AppLaunched=
PostInstallCmd=
AdminQuietInstCmd=
UserQuietInstCmd=
SourceMediaLabel=Application Source Media
FILE0=foo.txt
[SourceFiles]
SourceFiles0=.
[SourceFiles0]
%FILE0%=


And run:

Code: Select all

iexpress.exe /n script.sed


I put diamond.exe in system32 folder and It create the cabinet with quantum compression.
Iexpress create a ddf file with directive, then it run diamond.exe /f file.ddf

If diamond.exe was renamed to makecab 20 years ago, and take off the quantum compression method, is interesting the message of iexpress.exe. Anyways it works if you provide the diamond.exe.

I found diamond.exe in the attached file MCABIN10.ZIP here:

Code: Select all

http://www.msfn.org/board/topic/149063-requesting-windows-95-updates-tools-etc/#comment-951929
Last edited by carlos on 05 Apr 2017 06:21, edited 1 time in total.

npocmaka_
Posts: 481
Joined: 24 Jun 2013 17:10
Location: Bulgaria
Contact:

Re: diamond.exe is still required 20 years after, curiosity

#2 Post by npocmaka_ » 05 Apr 2017 01:19

I can open the image.
Here's the popup with the error(windows 7):

Image


This is something surely must be send to microsoft as a bug. At least in win10 there's a feedback application.

igor_andreev
Posts: 16
Joined: 25 Feb 2017 12:55
Location: Russia

Re: diamond.exe is still required 20 years after, curiosity

#3 Post by igor_andreev » 05 Apr 2017 03:36

It's not a bug, it's cool undocumented feature for backward compatibility :lol:

Post Reply